нещо като нищо

август 13, 2006

oh noes или българското киноправство

Filed under: moving pictures,random rants — by shaio @ 1:27 am

guidelines за снимане на бг филм

 • на първо място – голи сцени. няколко. различни планове. различна крупност. два крупни плана на гърдите за-дъл-жи-тел-но! в по-късен /макар че можете да проявите новаторство и да го монтирате преди това/ момент, трябва да има и секс. натурални сцени, без типичната холивудска завоалираност. в повечето случаи актьорите дори няма да имат нещо против да направят нещата натурално. в крайна сметка, трябва да се борим със стреса.
 • стативът е атавизъм – юзърът трябва да усеща съспенса от клатеща се камера и треперливи панорами.
 • говорейки за панорами, те трябва да бъдат толкова объркани, че дори и режисьорът да не знае кога и къде какво ще изскочи.
 • поне един пистолет! поне! с него трябва да се борави по възможно най-бутафорният начин.
 • трябва да има мутра. не е задължително тя да ползва гореспоменатият пистолет, но е препоръчително, за да не объркваме зрителят.
 • трябва да има цигани. ъ… роми? както и да е…
 • снимки в някое село. няма ли кадри заснети в някое селце, филмът няма да струва. цъ, сори…
 • джип! бродещ гордо по калните селски улички.
 • дядо разхожда овчиците/козичките/кравичките етц, схванахте идеята, нали?
 • стигаме до нещо важно. диалогът. кратки изречения. недвусмислени. ако успеете да се разминете само с няколко ‘да’ и ‘не’, то вие ще се доближите до тъй лелеяното клеймо ‘шедьовър’. мислете за актьорите, много от тях имат говорни дефекти и ни мож ги разбра ко ти рйекоха. но! въпреки целият останал бутафорен диалог, който сякаш е съчинен от шестокласник, трябва да има една кратка част, която трябва да звучи сложно, объркано и екзистенциално. драми, себеосъзнаване, нов живот, равносметки. все нещо ще измислите. ако не успеете, цитирайте нещо от библията. ще проработи.
 • някаква далавера. наркотици, кражби, подкупи, а защо пък не и всичко заедно?
 • историята трябва да е простичка. без резки промени.
 • главната героиня трябва да пусне поне една усмивка тип ‘снимам се за една баница на ден, обиждат ме, докато снимаме голите сцени разни типове съмнително ходят с дясна ръка по джобовете’. на кой му дреме че усмивките са изкуствени. важното е, че се ус-мих-ва-ме.
 • бой! няма ли някой дето да отнесе някой и друг шамар /поне!/, филмът ви е обречен на провал! beware!
 • останалото импровизирайте. без импровизация, няма изкуство.

конкретно за мила от марс мога да кажа само: плосък. не може ли един филм бг филм без цици? не може ли един бг филм без потен секс? не може ли един бг филм без баби и село? не може ли един бг филм да бъде сниман поне малко като филм, а не през цялото време да имаш впечатление за театър?

моментите когато мила се катереше по скалите само по прашки, а той се спускаше като някакъв хорни спайдър-мен, бяха като от евтин порно филм. а накрая? железният мачо, топи стомана с поглед. е хайде не благодаря. хайде не благодаря, на някакви идеалистични плоскажи. хайде не, на някакви изкуствени и смешни мотиви.

и въпреки че създавам впечатление за обратното, филмът ми допадна. няма го онова чувство за загубени два часа, като след spider man. филмът има забавни моменти, и като за веднъж бива. хей тъй. да си сверим часовниците. и да видим че нещата са потеглили нанякъде, ама като куц ойлюф.

Advertisements

има 1 коментар »

 1. Закоравялата школа на Станиславски – образа се гради винаги от формата към съдържанието… Затова киното изглежда като театър…

  Коментар от StrangeLittleGirl — август 13, 2006 @ 8:35 pm |Отговор


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: