нещо като нищо

януари 18, 2012

Защо SOPA Ви засяга

Filed under: void — by shaio @ 4:01 pm

Законопроектите SOPA и PIPA не са проблем, който се отнася единствено до САЩ. Ако се приемат, тези законопроекти ще окажат пряко влияние и върху вас, поради следните причини:

 1. Разпоредбите ще имат приложение и извън територията и юрисдикцията на САЩ. Както се казва във стария виц – САЩ се противопостявят на намеса във вътрешните им работи по цял свят. Да, може да ви се струва нагло, но те не само твърдят, че имат „in rem“ юрисдикция, но и могат да я наложат, защото на практика контролират Интернет.
 2. Имената и номерата (домейните и IP адресите) в Интернет се контролират изцяло или предимно от организации, които се подчиняват на САЩ. Ако считате, че „притежавате“ домейн или адрес и може да се разпореждате с него – грешите. Той ви е даден за временно и условно ползване от организация, която ще трябва да се съобрази с каквото и да е законно в тази държава.
 3. Дори и да не притежавате сайт, който може да бъде засегнат, то вие ежедневно ползвате софтуерни продукти и достъпвате информационни ресурси, които може да станат обект на превратно използване на правомощия, дадени от тези закони.
 4. Заплахата да бъдете засегнати не е нещо бъдещо и абстрактно. Ние и в момента сме изолирани от световната култура и на практика натикани в културно гето, заради агресивния подход за защита на интелектуалната собственост на чужди компании. Колкото и да се противопоставяме и заобикаляме на ограниченията, наложени от еничарската политика на нашето правителство, то този закон ще даде допълнитени инструменти за ограничаване на основното ни право за достъп до информация икултурните достижения на съвремието. Или за да го кажа по-ясно – представете си свят, който ще може само телевизия да гледате.

Когато това се случи и ви спрат не само „културните достижения“ и полезните приложения на Интернет, но порното, музиката и сериалите ще имате достатъчно възможност да мрънкате. Сега е по-добре да направите нещо.

via @peio

Advertisements

3 Коментари »

 1. […] и пак Светла, Беникки, Асен, Йовко, Темелкофф, Пейо, Шайо, Share this:Like this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in Медийна […]

  Pingback от Интелектуална собственост или? | Кутията за всичко — януари 20, 2012 @ 1:40 pm |Отговор

 2. […] Другите пет стотинки: Светла, и пак Светла, Беникки, Асен, Йовко, Темелкофф, Пейо, Шайо. […]

  Pingback от Интелектуална собственост или? | Кутията за всичко — януари 21, 2012 @ 1:02 pm |Отговор

 3. […] Другите пет стотинки: Светла, и пак Светла, Беникки, Асен, Йовко, Темелкофф, Пейо, Шайо. […]

  Pingback от Интелектуална собственост или? — януари 25, 2012 @ 1:39 am |Отговор


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: